Om Jens

Jens Kvernmo er en av landets mest kjente eventyrere og har brukt flere år av livet sitt ute i naturen sammen med hundene sine. Lidenskapelig villmarking, jeger, fisker og sanker. Kjent fra TV-serier både på NRK TV og TV2. Han har en lidenskap for å høste bærekraftig av naturen og har levd med urfolk både i Norge, Canada, Grønland og Mongolia for å lære. Jens brenner for å inspirere og motivere andre mennesker gjennom sine foredrag og bøker til å bruke naturen vår mer - med den filosofien at "lærer vi å bruke naturen blir vi mer glad i den, og blir vi glad i den tar vi bedre vare på naturen for fremtiden"

Kjent fra

  • Jens i Mongolia på NRK TV
  • Jens og Isak på Tynn is på NRK TV
  • Jens i Villmarka på NRK TV
  • Vinner av AleneTV2, der det handlet om å overleve lengst i den norske villmarka
  • Har levd sammen med urfolk på den nordlige halvkule. Fra samene hjemme i Norge til Chipeweyan-indianerne og inuitter i Canada, grønlendere og nomader i Mongolia
  • Et tyvetalls lange turer og ekspedisjoner i Norden
  • Bøker: Jakten på et vilt liv, Det jeg lærte av bestefar og Drømmen om Grønland

Bærekraft i naturen

Fra en jeger, fisker og sankers ståsted er bærekraftig levemåte å høste av naturressursene våre som dekker vårt daglige behov, men som ikke ødelegger fremtidige generasjoners muligheter for å tilfredsstille sine behov. Dette har av våre forfedre blitt gjort helt naturlig i tusenvis av år, og er grunnen til at våre generasjoner er her i dag. Og det er akkurat dette som speiler grunnfilosofien også hos Jens Kvernmo.

Det er viktig å tenke bærekraft på alle plan i livene våre. Vi har overforbrukt på jorden helt siden 1970. Det vil si at vi høster mer av ressursene enn kloden klarer å produsere. Datoen for når vi over-forbruker kommer tidligere for hvert år som går. I 2021 er overforbruksdagen 29. juli. Sammenligner vi med vår egen privatøkonomi er det det samme som at vi bruker hele årslønnen før 29. juli og forbruker resten fra sparekontoen. Når jordens sparekonto er tom, vet vi ikke.

Bærekraft i oss selv

Bærekraft gjelder også oss selv, at vi hver dag skal leve i harmoni og balanse. Slik at vi også kan yte til de vi har rundt oss og til de som kommer etter oss. Et av FN´s bærekraftsmål er god helse og livskvalitet. Et liv i naturen kan være både fysisk og mentalt krevende. En tur i naturen derimot, er kjempegod trening som øker kondisjon og styrke. I tillegg vil det for mange være godt å koble av storsamfunnets stress og jag en periode. Og det å være borte fra telefon, TV og annen teknologi i perioder kan være godt for vår psykiske helse. Dette gjør at man får tid til å tenke sine egne tanker og la kroppen og hodet gå i et naturlig tempo, slik vi var skapt for å leve. Slike turer vil for svært mange gi bedre helse og livskvalitet.

En veiviser

Jens Kvernmo ønsker å bidra til inspirasjon for et bedre og mer bærekraftig liv for flest mulig av oss. Gjennom sine turer og ekspedisjoner til urfolk som fortsatt lever på naturens premisser, er målet at flest mulig skal bli glad i naturen og lære hvordan vi kan leve i pakt med den. Og leve mest mulig som en del av den. Med den filosofien at – «blir vi glade i naturen ønsker vi også å ta vare på den». Mister vi naturen vår, har vi ingenting å leve av.

I Jens sin logo så finner du symbolet på en varde. Varder har i all tid inspirert oss mennesker. For noen er varden selve målet, mens for andre er det holdepunkter som viser vei på en lengre vandring. Vardene står mutters alene, men vitner likevel om et stort felleskap. De er bygget stein på stein over lang tid. En varde er tidløs, lik i dag som for hundrevis av år siden. De er jordnære og stabile, bygget med lokale materialer og tåler selv den sterkeste storm. Det er ved varden vi spiser niste, ser utover landskapet, drømmer oss bort og deler de gode historiene.

Jens er som varden – en veiviser. Han har et mål om å inspirere mennesker til å nå sine mål, uansett om de er små eller store.